20
okt
2020

Hoe kan je trouwschoenen ecologischer of duurzamer maken?

1. Door ze niet te kopen

Ik pleit hier natuurlijk tegen mijn eigen winkel. Maar het is wel een goed idee om je af te vragen of je nieuwe trouwschoenen nodig hebt. Misschien heb je ooit een prachtig designerpaar aangeschaft waarvan de kleur perfect overeenkomt met de decoraties op je trouwjurk? Of heb je gewoon een bleek paar pumps die geweldig goed zit, en eigenlijk niet zou misstaan onder een trouwjurk?

Let wel; de kans dat je effectief al je ideale trouwschoenen in je kast hebt staan is heel klein. Ik raad daarom aan om het volgende alternatief serieus te overwegen:

2. Door ze meer dan één keer te dragen

Vaak kopen bruiden in spe klassieke trouwschoenen (in de bruidswinkel of online), om ze daarna nooit meer te dragen. Zonde! En helemaal niet duurzaam. Want trouwschoenen kunnen makkelijk een tweede leven krijgen. Ten minste, als je hiermee rekening houdt op het moment dat je ze aankoopt.

Misschien hoeft het allemaal niet zo traditioneel? Heb je echt een wit paar schoenen nodig? Kijk bijvoorbeeld eens naar dit geweldige zilveren paar met gouden sterren van Liu Jo. Fantastisch voor onder een bruidskleed te dragen, maar je steelt er evengoed de show mee op de volgende spetterende party.

Zilveren trouwschoenen met gouden sterren Liu Jo
Zilveren trouwschoenen Liu Jo €199,99

Geef je trouwschoenen na je bruiloft dus een nieuw leven! Dit gaat heel gemakkelijk als je voor de aanschaf van je nieuwe schoenen al nadenkt over de mogelijkheid om die door te dragen. Ik zelf draag nog verschillende keren per jaar mijn mooie glittertrouwschoenen.

Speciaal voor dit doel heb ik Trouwschoendames opgericht. ALLE schoenen, maar dan ook ALLE schoenen zijn speciaal geselecteerd om nog lange tijd met veel liefde gedragen te kunnen worden. Dit zijn witte schoenen, beige schoenen, maar evengoed zilveren of gouden schoenen. Ook (zacht)roze schoenen zijn enorm gewild! Oerklassieke trouwschoenen die ‘bruiloft’ schreeuwen zul je hier echter niet vinden. Wel modieuze en fantastische ontwerpen die nog een leven lang kunnen meegaan.

Ontdek HIER de collectie.

3. Door te kijken in welke omstandigheden de schoenen gemaakt worden

Dit prachtige roze paar van Lodi wordt bijvoorbeeld in Spanje geproduceerd, in ateliers waar de schoenen met liefde in elkaar worden gezet. De arbeidsomstandigheden zijn daar vanzelfsprekend helemaal anders dan in de zogenaamde Aziatische sweatshops. Bovendien is er minder transport nodig om de schoenen tot bij jou te krijgen.

Roze hakken Lodi
Roze trouwschoenen Lido €219,99

4. Door rekening te houden met verpakkingsmateriaal

Als laatste is het ook goed om je te informeren over het verpakkingsmateriaal. Schoenen die dertig keer in papier zijn gewikkeld, in een schoendoos gestopt, vervolgens met bubble wrap verpakt, om dan weer in een doos op de post te doen, verbruiken heel veel grondstoffen. En dat alleen om ze te verpakken.

Op Trouwschoendames maken we gebruik van 100% recycleerbare verzendzakken.

Leave a Reply